Sernik- pyszne ciasto, które smakuje każdemu
To ciasto znają i lubią wszyscy, gości na wielu polskich stołach – sernik. Choć podstawowe składniki sernika są zawsze te same- twaróg, jajka, masło lub margaryna, każda pani domu chcąca pochwalić się swoim kunsztem kulinarnym próbuje udoskonalić klasyczny sernik i zaserwować swoim gościom nieco inną wersję tego popularnego wypieku.
Nieograniczone pomysły na sernik
Można upiec sernik tradycyjny, puszysty sernik wiedeński, z polewą czekoladową, budyniem. To zależy od fantazji kulinarnej i umiejętności.
Bardzo ciekawą i wykwintną propozycją, która z pewnością zachwyci wszystkich gości na domowym spotkaniu, będzie sernik z kokosem i cytryną.
Nie jest trudny do upieczenia, nie różni się z pozoru od zwykłych serników, ale te dwa dodatki – słodkie wiórki kokosowe i kwaśny sok z cytryny sprawiają, że jest on wykwintny, ma wyrafinowany i nietuzinkowy smak, który na długo pozostaje w pamięci.
W czy tkwi sekret?
Aby upiec to wykwintne ciasto, należy, oprócz typowych składników używanych do pieczenia sernika, takich jak dobrej jakości ser biały lub twaróg, jajka, masło, mąka pszenna, cukier użyć wiórek kokosowych i soku z cytryny. Powinno się zmiksować jajka z cukrem, w następnej kolejności dodać ser lub twaróg. Do powstałej masy należy dodać sok z jednej lub dwóch cytryn, w zależności od wielkości sernika oraz wiórki kokosowe. Po dołączeniu tych dwóch składników całość ponownie delikatnie zmiksować. Potem należy już tylko wlać całość do blaszki i piec w temperaturze 150 stopni. Na koniec można przyozdobić wierzch sernika, posypując go jeszcze wiórkami kokosowymi.
Palce lizać
I tak niewielkim kosztem i nakładem pracy można udoskonalić zwykły sernik, dodając kokos i sok z cytryny i wyczarować niebywały i niepowtarzalny smak. Sernik z kokosem i cytryną sprawdzi się doskonale jako wyśmienity deser w rodzinnym gronie, jako udekorowanie świątecznego obiadu, a nawet jako zwieńczenie eleganckiego przyjęcia. Idealny do czarnej kawy lub aromatycznej herbaty.
Najnowsze komentarze