Kiwi – niepozorny owoc bogaty w witaminy.
Owoc, który zawiera niemal całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to kiwi. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak bogaty w wartości odżywcze jest wspomniany owoc. Wiele osób nie lubi go jeść, ponieważ czasami może delikatnie szczypać w język i zawiera malutkie granulki, które mogą zostawać między zębami. Jednak bezsprzecznie trzeba przyznać, że nie ma lepszego i smaczniejszego sposobu na odporność niż porcja kiwi na drugie śniadanie i podwieczorek.
Oprócz zawartości wielu witamin kiwi ma dużo błonnika.
To ważne dla tych, którzy cierpią na wzdęcia i spowolnioną perystaltykę jelit. Oprócz tego chorzy na miażdżycę powinni spożywać częściej ten owoc, albowiem zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Dla osób z chorobami serca kiwi będzie doskonałym źródłem potasu. Poza tym zawiera mnóstwo antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się komórek w naszym organizmie. Odpowiedź na pytanie kiwi dlaczego warto jeść jest w związku z tym prosta, ponieważ jest to źródło wielu pozytywnych substancji, które wspomagają prawidłowe działanie naszych ciał.
Nie każdy jednak może spożywać kiwi.
Niestety jedyna wadą tego owocu jest to, że często wywołuje reakcje alergiczne w związku z tym raczej nie poleca się, aby jadły go dzieci, ponieważ może wystąpić u nich nawet wstrząs anafilaktyczny. Łagodne zmiany to szczypanie czy niewielki obrzęk języka. Warto również wiedzieć, że smak jeszcze nie do końca dojrzałego kiwi jest kwaśny, więc nie każdemu przypadnie do gustu.
Pomysły na dania z kiwi.
Owoc ten można spożywać na drugie śniadanie jako dodatek do jogurtu naturalnego, albo zrobić razem z mandarynkami, jabłkiem, bananem i malinami sałatkę. Świetnie też sprawdzi się razem z omletem lub jako składnik koktajlu owocowego. Pomysłów jest co najmniej kilka można nawet zamrozić kiwi z wodą i zjeść jako lody. Taka wersja sprawdzi się latem, aby ochłodzić się podczas upałów a jednocześnie dostarczyć sobie troszkę witamin. Każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do tego, że będziemy spożywać dzienną dawkę owoców zalecaną przez WHO.
Najnowsze komentarze