Pages Menu

Categories Menu

Posted by on cze 3, 2020 in Inne tematy |

Pasztet – przepyszne danie na wyjątkową okazję

Pasztet – przepyszne danie na wyjątkową okazję

Szukasz ekskluzywnego dania dla gości na kolację? Powinieneś wziąć pod uwagę również pasztety różnego rodzaju. Pasztet to danie znane już na dworach Francji w XVI wieku. Słynni na całą Europę pasztetnicy przyrządzali dania od Italii po Polskę. Na polskich stołach zagościły one bardzo szybko i posmakowały pod wieloma postaciami. Znana z polowań szlachta polska rozkochała się w delikatnym smaku pasztetów. Znane były m.in. pasztety z kaczki, z zająca czy dzika. Pasztet bowiem to nic innego jak potrawa przyrządzana z mięsa na jednolitą masę. Doprawiona odpowiednio grzybami, śliwką, pieprzem, imbirem jajkami itp. Wiele zależy od indywidualnych preferencji oraz przepisów. Zastanawiasz się jak zachwycić gości i uzyskać najlepszy pasztet, który złapie za podniebienie?

Mięso kluczem do sukcesu

Chcąc uzyskać przepis na spektakularny pasztet z delikatnego mięsa, który rozpłynie się w ustach naszych gości, musimy wybrać odpowiedni gatunek mięsa. Właściwe doprawienie i sposób obróbki termicznej będzie kolejnym krokiem na drodze do osiągnięcia przepisu na wyjątkowy pasztet. Mięso, jakich zwierząt uznajemy za delikatne? Oczywiście jest to kwestią indywidualną i bardzo dużo zależy od osobistych przyzwyczajeń. Powszechnie uważa się, że najdelikatniejsze mięso to mięso z królika. Za bardzo delikatne i nieco tańsze, uważane jest również mięso z indyka, mięso z kurczaka. W przypadku tych dwóch zwierząt należy jednak uważać na masową hodowlę. Ze względu na dużą ilość antybiotyków w mięsie może ono nie być najwyższej jakości. Prawdopodobnie chcemy mieć prawdziwie delikatny i soczysty pasztet. Udając się do sprawdzonego miejsca po zakup, sprawimy, że mięso będzie dobrej jakości – zachowa składniki odżywcze i będzie smakować lepiej.

Twoi goście na pewno docenią trud, jaki włożysz w przygotowanie dobrego pasztetu. Nie jest to łatwa sztuka i wymaga cierpliwości. Wybranie odpowiednich składników, znalezienie dobrego mięsa, właściwych przypraw to kwestia czasu oraz wprawy. Nie jest to jednak danie, które robi się co dzień. Szczególnie kiedy masz przepis, na spektakularny pasztet z delikatnego mięsa, warto z niego skorzystać np. na święta.